Aa Lettergrootte
16
 
Verkleuring van benen en vaccinatie
Overzicht

Na vaccinatie kan een rode, blauwe of paarse verkleuring van één of beide benen en/of voeten ontstaan. Meestal ontstaat deze verkleuring 3 tot 4 uur na vaccinatie. Het been of de voet is daarbij soms ook gezwollen en vaak huilen kinderen er hard bij. De verschijnselen verdwijnen meestal binnen enkele uren. Soms ontstaan hierna puntbloedingen op de benen. Deze ontstaan binnen een week na de verkleuring en trekken na een paar dagen tot weken weg. Overleg zo snel mogelijk met de huisarts als het kind puntbloedingen heeft op andere plaatsen dan het been. Overleg ook als puntbloedingen op de benen samen gaan met hoge koorts en/of suf zijn. De verkleurde benen ontstaan het vaakst bij baby’s na de eerste of tweede vaccinatie. Het is een onschuldig verschijnsel, maar kan wel zorgen voor ongerustheid bij de ouders [1, 2].

Het is niet bekend hoe verkleurde benen ontstaan
Een nog niet optimaal werkend autonoom zenuwstelsel bij jonge kinderen zou mogelijk de oorzaak zijn. Hierdoor kan na een prikkel, zoals een injectie, een toegenomen, maar ook verminderde doorbloeding van de huid ontstaan. Dit leidt tot verkleuring van de benen [1-3].

Verkleurde benen kunnen zich op verschillende manieren uiten
De plaats van het optreden kan verschillen. De verkleuring kan optreden aan één of beide benen, of één of beide voeten. Aan de armen wordt het minder vaak gezien. De verkleuring is meestal scherp begrensd en kan het hele been betreffen inclusief de voet, maar ook alleen het boven- of onderbeen, alleen de voeten, of de benen in combinatie met een deel van de onderbuik (broekvorm). De verkleuring kan rood of paars zijn en warm aanvoelen, of blauw/blauwpaars en koud aanvoelen. De verkleuring gaat vaak samen met zwelling. De verkleuring kan ook ontstaan in het andere been dan het gevaccineerde been. Na de verkleuring kunnen er puntbloedingen te zien zijn. Dit komt het meest voor bij de rode of paarse, warme vorm [1, 2].


  • Kemmeren JM, Vermeer-de Bondt PE, van der Maas NA. Discolored leg syndrome after vaccination--descriptive epidemiology. European journal of pediatrics. 2009-01-01;168(1):43-50
  • Phaff TAJ, Rümke HC. Verkleurde benen na zuigelingenvaccinaties Tijdschr Jeugdgezondheidsz.. 2016-12-09;81(8)
  • Vijoo M, Raja R, Venkatesh C. Dengue hemorrhagic fever with discolored leg syndrome in a neonate. Indian journal of pediatrics. 2014-08-01;81(8):833-4

Laatst bijgewerkt op 11-11-2020