Aa Lettergrootte
16
 
Aminosalicylaten bij chronische darmontsteking tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Mesalazine, sulfasalazine en olsalazine kunnen waarschijnlijk veilig worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Mesalazine heeft de voorkeur. Gebruik sulfasalazine niet in een hogere dosering dan 2 gram per dag.

Let op
Bij ontstaan van diarree bij de zuigeling moet de borstvoeding gestaakt worden.

Risico indeling
  • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
    • - mesalazine
    • - olsalazine
    • - sulfasalazine

Over het gebruik van mesala­zine en sulfasalazine tijdens de borstvoeding is een redelijke hoeveelheid gegevens beschikbaar. De ervaring met olsalazine is zeer beperkt.

Sulfasalazine en mesalazine gaan in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Bij beide middelen, maar met name bij mesalazine, zijn enkele gevallen van (bloederige) diarree bij de zuigeling beschreven. De meeste zuigelingen verdragen deze middelen echter goed.

In theorie is hyperbilirubinemie bij de zuigeling mogelijk door de sulfacomponent in sulfasalazine. Bij een dosering tot maximaal 2 gram sulfasalazine per dag is dit echter nooit gemeld.

Olsalazine wordt vrijwel niet opgenomen uit het maagdarmkanaal. In de darm wordt het middel omgezet in mesalazine. In één case report was olsalazine niet detecteerbaar in de borstvoeding.

Laatst bijgewerkt op 04-10-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.