Aa Lettergrootte
16
 
Middelen bij niersteenkoliek tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Scopolaminebutyl kan tijdens de borstvoeding af en toe of kortdurend waarschijnlijk veilig worden gebruikt.

Risico indeling
  • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
    • - scopolaminebutyl
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - tamsulosine

Scopolaminebutyl
Met het gebruik van scopolaminebutyl tijdens de borstvoeding is geen beschreven ervaring. Scopolaminebutyl heeft een biologische beschikbaarheid van minder dan 1%. Bij incidenteel of kortdurend gebruik worden nadelige effecten voor de zuigeling niet verwacht.
Scopolaminebutyl is onder andere geregistreerd voor niersteenkoliek.

Tamsulosine
Met het gebruik van tamsulosine tijdens de borstvoeding is geen ervaring vastgelegd.

Laatst bijgewerkt op 20-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.