Aa Lettergrootte
16
 
Acetazolamide tijdens de zwangerschap
Overzicht

Er zijn minder dan 100 1e trimester blootstellingen. Verder zijn er ruim 1000 2e en 3e trimester, vnl in 1 publicatie (Heinonen 1977). Hierin wordt alleen naar het aantal afwijkingen gekeken. Er zijn 2 case reports waarin afwijkingen worden beschreven. Tot nu toe zijn er geen duidelijke aanwijzingen voor een hoger risico op afwijkingen. In knaagdierstudies worden ledemaatafwijkingen gezien.

Er is 2x melding van metabole acidose bij de pasgeborenen na gebruik van acetazolamide voor bevalling.

 

Test aanpassen

Risico indeling
  • Mogelijk risico Dit geneesmiddel kan mogelijk nadelige effecten hebben op zwangerschap of –ongeboren- kind (zie tekst ‘Meer weten’). Weeg de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van behandeling van de moeder. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden of voer extra controles uit.
    • - acetazolamide
    • - budesonide

Geneesmiddel(groep)   Koolzuuranhydrase(II)-remmers. S01EC01. Diamox®
Ziektebeeld                  glaucoom, oedeem, epilepsie, intracraniale hypertensie

Laatst bijgewerkt op 29-01-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.