Aa Lettergrootte
16
 
Cholinesteraseremmers bij myasthenia gravis tijdens de zwangerschap
Overzicht

Over het gebruik van deze middelen tijdens de zwangerschap is weinig informatie bekend. Een duidelijke conclusie over de veiligheid is niet mogelijk. Bij behandeling van myasthenia gravis tijdens de zwangerschap kunnen neostigmine en pyridostigmine worden gebruikt.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - distigmine
    • - neostigmine
    • - pyridostigmine

Over het gebruik van cholinesteraseremmers tijdens de zwangerschap is zo weinig bekend, dat een uitspraak over de veiligheid nog niet mogelijk is. Er zijn enkele tientallen zwangerschappen beschreven waarbij neostigmine of pyridostigmine voor myasthenia gravis is gebruikt. Deze gegevens wijzen tot nu toe niet op een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten. Over distigmine is vrijwel geen informatie beschikbaar.

Laatst bijgewerkt op 16-04-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.