Aa Lettergrootte
16
 
Orlistat tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Afvallen tijdens de borstvoeding wordt ontraden en daarmee ook het gebruik van geneesmiddelen voor dit doel. Over het gebruik van orlistat tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - orlistat

Over het gebruik van orlistat tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Orlistat heeft een lokale werking. Overgang naar de moedermelk is onwaarschijnlijk. Wel bestaat de kans op maternale deficiëntie van vetten en vetoplosbare vitaminen. Orlistat verstoort namelijk de vetopname vanuit het maagdarmkanaal. Dit kan in theorie tot lagere melkconcentraties van deze vitaminen leiden.

Laatst bijgewerkt op 05-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.