Aa Lettergrootte
16
 
Paracetamol tijdens de zwangerschap
Overzicht

Paracetamol is het middel van eerste keuze bij de behandeling van pijn tijdens de zwangerschap.

Nikola test 1234

Risico indeling
  • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap.
    • - paracetamol (+ coffeïne)

Paracetamol (eventueel in combinatie met coffeïne) is voor pijnstilling gedurende de gehele zwangerschap het voorkeursmiddel. In sommige studies wordt een mogelijk verband gelegd met een verhoogde kans op astma, cryptorchisme of andere nadelige uitkomsten voor het kind, maar deze resultaten zijn niet eenduidig.


  • Nikola M., Author 2, author 3. Book title/Chapter title 1. First editionth. Skopje:Knizara;2020-04-20. p.24

Laatst bijgewerkt op 22-01-2020


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.