Aa Lettergrootte
16
 
Centraal werkende spierverslappers tijdens de zwangerschap
Overzicht

Over het gebruik van centraal werkende spierverslappers (spierrelaxantia) tijdens de zwangerschap is weinig informatie bekend. Een duidelijke conclusie over de veiligheid is niet mogelijk. Centraal werkende spierverslappers worden gebruikt bij spierspasmen.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - baclofen
    • - tizanidine
    • - tolperison

Baclofen
Naar het gebruik van baclofen tijdens de zwangerschap is heel weinig onderzoek gedaan. Er zijn enkele case-reports en een case-serie. Bij oraal gebruik van 80 mg per dag baclofen tijdens de zwangerschap kunnen onthoudingsverschijnselen (convulsies) optreden bij het pasgeboren kind.
Als baclofen noodzakelijk is in de zwangerschap, heeft intrathecale toediening de voorkeur. Intrathecale toediening geeft een veel lagere plasmaspiegel bij de moeder: 1% van die bij orale toediening.

Overige middelen
Over het gebruik van tizanidine en tolperison tijdens de zwangerschap is nauwelijks informatie beschikbaar.

Laatst bijgewerkt op 28-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.