Aa Lettergrootte
16
 
Alfablokkers tijdens de zwangerschap
Overzicht

Pas alfa-1-sympathicolytica alleen toe als de voorkeursmiddelen bij hoge bloeddruk niet effectief zijn. Gebruik deze middelen niet in het eerste trimester van de zwangerschap.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - doxazosine
    • - fentolamine
    • - terazosine
    • - urapidil

Urapidil
Met het gebruik van urapidil bij ernstige hypertensie of preeclampsie in de tweede helft van de zwangerschap is redelijke ervaring opgedaan. Over het algemeen worden er geen effecten gezien bij de foetus. Eenmaal is er een respiratoire depressie bij de neonaat gemeld na toediening voor de bevalling.

Overige middelen
Over het gebruik van terazosine, fentolamine en doxazosine tijdens de zwangerschap zijn geen gegevens bekend. Hierdoor is het niet mogelijk een inschatting te maken van de mogelijke risico’s.

Laatst bijgewerkt op 05-11-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.