Aa Lettergrootte
16
 
Aminoglycosiden bij infecties tijdens de zwangerschap
Overzicht

Gebruik aminoglycosiden tijdens de zwangerschap alleen op zeer dringende indicatie. Deze middelen kunnen mogelijk bij het kind schade aan de oren en nieren veroorzaken.

Risico indeling
 • Risico op aangeboren afwijkingen Dit geneesmiddel geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen of andere blijvende schade. Gebruik dit middel alleen in uitzonderingsgevallen (met extra controles). Kies zo mogelijk voor een veiliger middel of staak -tijdelijk- de behandeling.
  • - amikacine
  • - gentamicine
  • - neomycine
  • - tobramycine
  • - kanamycine

Aminoglycosiden hebben in hoge doseringen oto- en nefrotoxische effecten (schade aan de oren en nieren). Ototoxici­teit bij het embryo of de foetus is in elk geval gemeld na gebruik van streptomycine en kana­mycine. Bij orale of lokale toediening, zoals op de huid, in botcement en implantatiekralen en -sponzen, is de opname van aminoglycosiden in het lichaam minimaal. De systemische belasting is bij deze toedieningswegen waarschijnlijk te laag om effecten bij de foetus te veroorzaken.

Laatst bijgewerkt op 22-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.