Aa Lettergrootte
16
 
Immunoglobulinen tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Tegen het toedienen van immunoglobulines aan vrouwen die borst­voeding geven bestaat geen bezwaar.

Risico indeling
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - cytomegalie-immunoglobuline
  • - hepatitis b-immunoglobuline
  • - normaal immunoglobuline
  • - rhesus(d)immunoglobuline
  • - tetanusimmunoglobuline
  • - varicella-zoster-immunoglobuline

Het is mogelijk dat de antistoffen via de moedermelk bij de zuigeling terechtkomen. Dit heeft geen nadelige effecten voor de zuigeling. De beschreven data zijn echter beperkt, en vooral bij normaal immunoglobuline.

Laatst bijgewerkt op 02-11-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.