Aa Lettergrootte
16
 
Erytropoëtische groeifactoren (epo) tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Erytropoëtische groeifactoren kunnen waarschijnlijk veilig worden gebruikt tijdens de borstvoeding. Over deze middelen zijn weinig gegevens bekend, maar waarschijnlijk komen ze niet of nauwelijks bij de zuigeling terecht.

Risico indeling
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - darbepoëtine
  • - epoëtine alfa
  • - epoëtine bèta
  • - epoëtine zèta
  • - methoxypolyethyleenglycol-epoëtine bèta

Met het gebruik van erytropoëtische groeifactoren tijdens de borstvoeding is weinig ervaring opgedaan. Deze middelen hebben een grote molecuulmassa. Het is daarom onwaarschijnlijk dat erytropoëtische groeifactoren overgaan in de moedermelk. Bovendien worden de groeifactoren waarschijnlijk in het maagdarmkanaal van de zuigeling afgebroken, als ze toch in de moedermelk terecht zouden komen.

Laatst bijgewerkt op 18-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.