Aa Lettergrootte
16
 
Middelen bij (acute) diarree tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Orale rehydratievloeistof (ORS, glucosezoutoplossing) is veilig te gebruiken tijdens de borstvoeding.

Loperamide(oxide) en colestyramine kunnen waarschijnlijk ook worden gebruikt.

Over de veiligheid van racecadotril tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend.

Risico indeling
 • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - orale rehydratievloeistoffen
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - colestyramine
  • - loperamide
  • - loperamide-oxide
 • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de borstvoedingsperiode is nauwelijks of geen informatie. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - racecadotril

Loperamide
Naar het gebruik van loperamide tijdens de borstvoeding is weinig onderzoek gedaan. Het middel wordt nauwelijks opgenomen uit het maagdarmkanaal en gaat slechts in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn niet beschreven.

Colestyramine
Naar het gebruik van colestyramine tijdens de borstvoeding is geen onderzoek gedaan. Het wordt vrijwel niet in het lichaam opgenomen. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn daarom niet waarschijnlijk. Colestyramine kan wel een indirect effect hebben, omdat dit middel de opname van vetoplosbare vitaminen bij de moeder vermindert. Daarnaast kan het in theorie leiden tot een lagere concentratie van cho­lesterol in de moedermelk.

Laatst bijgewerkt op 04-10-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.