Aa Lettergrootte
16
 
Insulines bij diabetes tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Humaan insuline kan tijdens de borstvoeding worden gebruikt. Het gaat maar in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Insuline wordt bovendien in het maagdarmkanaal van de baby afgebroken.

Dit geldt waarschijnlijk ook voor de insulineanaloga insuline aspart, insuline degludec, insuline detemir, insuline glargine, insuline glulisine en insuline lispro. Hier is echter geen onderzoek naar gedaan.

Risico indeling
 • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
  • - insuline aspart
  • - insuline degludec
  • - insuline detemir
  • - insuline glargine
  • - insuline glulisine
  • - insuline (humaan)
  • - insuline lispro

Insuline is een normaal bestanddeel van de borstvoeding. De hoeveelheden zijn slechts klein en leiden niet tot hypoglykemie bij het kind. In een kleine studie werd geen verschil gezien in insuline niveau’s in de borstvoeding tussen vrouwen zonder diabetes en vrouwen met diabetes op insuline therapie.

Laatst bijgewerkt op 21-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.