Aa Lettergrootte
16
 
Gonadoreline-agonisten tijdens de zwangerschap
Overzicht

Over het gebruik van gonadoreline-agonisten tijdens de zwangerschap zijn onvoldoende gegevens bekend om een goede inschatting te maken van de mogelijke risico’s.

Risico indeling
 • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - busereline
  • - gonadoreline
  • - gosereline
  • - leuproreline
  • - nafareline
  • - triptoreline

Gebruik van gonadoreline en de afgeleide verbindingen busere­line, gosereline, leuproreline, nafareline en triptoreline komt gezien de indicatie weinig voor tijdens de zwangerschap. Ruim 300 zwangere vrouwen gebruikten per ongeluk één van deze middelen, vooral leuproreline en triptoreline. Bij deze vrouwen werden geen afwijkende zwangerschapsuitkomsten gezien.  Over de andere middelen zijn vrijwel geen gegevens beschikbaar.

Laatst bijgewerkt op 07-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.