Aa Lettergrootte
16
 
Alitretinoïne bij ernstig handeczeem tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Alitretinoïne mag niet gebruikt worden tijdens de borstvoeding.

Risico indeling
  • Risico Het is niet veilig om dit geneesmiddel te gebruiken in de borstvoedingsperiode. Kies zo mogelijk voor een veiliger middel. Als dat niet mogelijk is, ga dan over op flesvoeding.
    • - alitretinoïne

Systemisch gebruik van alitretinoïne is gecontra-indiceerd tijdens de borstvoeding. Alitretinoïne hoort tot de groep van retinoïden. Het heeft toxische eigenschappen. Over het gebruik tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens. Vanwege de lipofiele eigenschappen vindt waarschijnlijk overgang naar de melk plaats.

Laatst bijgewerkt op 28-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.