Aa Lettergrootte
16
 
Decongestiva bij neusaandoeningen tijdens de zwangerschap
Overzicht

Natriumchloride neusdruppel of neusspray (fysiologische zoutoplossing) kunnen tijdens de zwangerschap gebruikt worden.

Let op
Gebruik xylometazoline, oxymetazoline, tramazoline of nafazoline niet langer dan zeven dagen achter elkaar.

Risico indeling
 • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap.
  • - natriumchloride (fysiologisch zoutoplossing)
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - ipratropium
  • - nafazoline
  • - oxymetazoline
  • - tramazoline
  • - xylometazoline

Alfa-sympaticomimetica
Alfa-sympathicomimetica zoals tramazoline, nafazoline, oxymetazoline en xylometazoline kunnen in theorie in hoge doses vasoconstrictie van de bloedvaten in de placenta veroorzaken. Bij normale dosering lijkt er geen reden tot bezorgdheid. In de praktijk worden deze middelen veel gebruikt. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Pas deze middelen slechts kortdurend en in de voorgeschreven dosering toe. Pas op voor gewenning en overdosering.

Bij langdurig en overmatig gebruik van nafazoline neusspray tijdens de zwangerschap is vroegtijdige vernauwing van de ductus Botalli gemeld.

Ipratropium
De gedocumenteerde ervaring met het middel is zeer beperkt. Ipratropium wordt in de praktijk wel gebruikt. Nadelige effecten zijn niet gemeld.

Laatst bijgewerkt op 13-12-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.