Aa Lettergrootte
16
 
Colestyramine of colesevelam tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

De galzuurbindende harsen colesevelam en colestyramine worden niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen. Nadelige effecten voor de zuigeling zijn onwaarschijnlijk.

Let op
Zorg bij de moeder voor aanvulling van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K tijdens de behandeling met galzuurbindende harsen.

Risico indeling
  • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
    • - colesevelam
    • - colestyramine

Galzuurbinende harsen werken lokaal in de darmen, waardoor overgang naar de melk niet aannemelijk is. Directe blootstelling van de zuigeling aan colesevelam en colestyramine via de melk is daarom zeer onwaarschijnlijk. Galzuurbindende harsen verstoren de opname van verschillende voedingsstoffen uit het maagdarmkanaal, waaronder de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Dit heeft mogelijk een tekort aan deze vitaminen bij de moeder tot gevolg. Dit kan in theorie tot lagere concentraties van deze vitaminen in de moedermelk leiden.

Laatst bijgewerkt op 26-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.