Aa Lettergrootte
16
 
Colestyramine of colesevelam tijdens de zwangerschap
Overzicht

Als tijdens de zwangerschap behandeling van hyperlipidemie nodig is, gaat de voorkeur uit naar colestyramine.

Let op
Zorg voor aanvulling van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K tijdens de behandeling met galzuurbindende harsen.

Risico indeling
  • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
    • - colesevelam
    • - colestyramine

De galzuurbindende harsen colesevelam en colestyramine werken lokaal in de darmen. Deze middelen worden niet of nauwelijks in het lichaam opgenomen. Blootstelling van het embryo of de foetus is dan ook niet waarschijnlijk. Galzuurbindende harsen verstoren de opname van voedingsstoffen, waaronder de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K. Daardoor bestaat de kans op maternale deficiëntie van vetoplosbare vitaminen, vooral van vitamine K. Dit kan in theorie negatieve gevolgen hebben voor de foetus en de neonaat. Suppletie van vetoplosbare vitaminen wordt daarom aangeraden.

Over het gebruik van colesevelam tijdens de zwangerschap zijn weinig tot geen gegevens bekend.

Met colestyramine is beperkte ervaring opgedaan in de tweede helft van de zwangerschap. In het eerste trimester is zeer beperkte ervaring opgedaan met colestyramine als washout-procedure bij leflunomide, zie de pagina over selectieve immunosuppressiva bij reumatische aandoeningen.

Achtergrondinformatie
Het gebruik van lipidenverlagende middelen tijdens de zwangerschap wordt ontraden. De ervaring met de meeste middelen is beperkt. Cholesterol is belangrijk voor de embryonale en foetale ontwikkeling. Het is niet bekend of ingrijpen op dit mechanisme gevolgen heeft. Bovendien verslechtert de prognose voor de moeder waarschijnlijk niet als de behandeling tijdelijk wordt onderbroken.

Behandel daarom hyperlipidemie tijdens de zwangerschap bij voorkeur met dieetmaatregelen. Als toch medicamenteuze behandeling nodig is, kan colestyramine worden gebruikt.

Laatst bijgewerkt op 18-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.