Aa Lettergrootte
16
 
Middelen bij schimmelinfecties in de mond- en keelholte tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Amfotericine B, miconazol en nystatine kunnen worden toegepast tijdens de borstvoe­ding bij schimmelinfecties in de mond- en keelholte. Deze middelen worden nauwelijks in het lichaam opgenomen.

Risico indeling
  • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
    • - amfotericine b (oraal)
    • - miconazol (oraal)
    • - nystatine

Amfotericine B, miconazol en nystatine kunnen worden toegepast tijdens de borstvoe­ding vanwege de geringe absorptie.

Laatst bijgewerkt op 15-10-2018


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.