Aa Lettergrootte
16
 
Middelen bij aanvalsbehandeling van migraine tijdens de zwangerschap
Overzicht

Bij de behandeling van een migraineaanval tijdens de zwangerschap heeft paracetamol de voorkeur. Als paracetamol niet voldoende werkt, kan incidenteel sumatriptan worden gebruikt. Frequent gebruik van sumatriptan tijdens de zwangerschap wordt afgeraden. 

Let op
Ergotamine mag niet gebruikt worden tijdens de zwangerschap.

 

 

Risico indeling
 • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap.
  • - paracetamol
  • - sumatriptan (incidenteel gebruik)
 • Risico op aangeboren afwijkingen Dit geneesmiddel geeft een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen of andere blijvende schade. Gebruik dit middel alleen in uitzonderingsgevallen (met extra controles). Kies zo mogelijk voor een veiliger middel of staak -tijdelijk- de behandeling.
  • - ergotamine
 • Risico onbekend Over gebruik van dit geneesmiddel tijdens de zwangerschap is geen of onvoldoende informatie beschikbaar. Het is niet mogelijk om een uitspraak te doen over de veiligheid. Kies bij voorkeur voor een middel waarvan meer bekend is over de veiligheid.
  • - almotriptan
  • - eletriptan
  • - frovatriptan
  • - naratriptan
  • - rizatriptan
  • - sumatriptan (frequent gebruik)
  • - zolmitriptan

Paracetamol
Paracetamol wordt al vele jaren gebruikt door zwangere vrouwen, voor uiteenlopende klachten. Deze uitgebreide ervaring wijst niet op een hoger risico op aangeboren afwijkingen. In onderzoek is tot nu toe ook geen ondersteuning gevonden voor een verband tussen paracetamolgebruik tijdens de zwangerschap en ontwikkelingsstoornissen later bij het kind, zoals autisme of ADHD.

Sumatriptan
De veiligheid van sumatriptan in het eerste trimester van de zwangerschap is uitgebreid onderzocht. Vaak ging het om eenmalig gebruik. Incidenteel gebruik van sumatriptan lijkt geen verhoogd risico op aangeboren afwijkingen te geven. Het gebruik van sumatriptan in het tweede en derde trimester is minder uitgebreid onderzocht.

Overige triptanen
Over de veiligheid van de andere triptanen tijdens de zwangerschap is veel minder bekend. Triptanen werken vaatvernauwend. Het is niet bekend of dit effect ook optreedt in de vaten van de placenta. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat er ern­stige nadelige effecten optreden bij gebruik in het tweede en derde trimester. Volgens één stu­die leidt het gebruik van triptanen aan het eind van de zwangerschap mogelijk tot iets meer bloedverlies bij de moeder direct na de bevalling. 

Ergotamine
Vermijd ergotamine tijdens de zwangerschap. Het middel werkt vaatvernauwend en kan baarmoedercontracties veroorzaken. Ergotamine geeft een risico op aangeboren afwijkingen door verstoring van de doorbloeding (vasculaire disruptie).

Tegen de misselijkheid bij migraine kan gember, meclozine of metoclopramide worden gegeven.

Laatst bijgewerkt op 13-05-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.