Aa Lettergrootte
16
 
Cromonen bij astma of allergie tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Cromoglicinezuur kan tijdens de borstvoe­ding in een neusspray, oogdruppel of per inhalatie gebruikt worden. Nedocromil oogdruppels en inhalaties en cromoglicinezuur in drank of poeder kunnen waarschijnlijk ook veilig tijdens de borstvoeding gebruikt worden.

Let op
Door na het druppelen van het oog de traanbuis één tot drie minuten dicht te drukken, wordt de opname van het geneesmiddel in het lichaam verder verminderd.

Risico indeling
  • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de borstvoedingsperiode. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op nadelige effecten voor de zuigeling of op de melkproductie.
    • - cromoglicinezuur (neusspray / oogdruppels / inhalatie)
  • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
    • - cromoglicinezuur (drank of poeder)
    • - nedocromil (oogdruppels of inhalatie)

Over het gebruik van cromoglicinezuur en nedocromil tijdens de borstvoeding zijn geen gegevens bekend. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn niet waarschijnlijk. De opname in het lichaam is laag.

Laatst bijgewerkt op 19-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.