Aa Lettergrootte
16
 
Lokale middelen bij allergische conjunctivitis tijdens de zwangerschap
Overzicht

Antihistaminica in oogdruppels bij allergische conjunctivitis (ontstoken slijmvlies van het oog) kunnen tijdens de zwangerschap waarschijnlijk veilig gebruikt worden. Oogdruppels bevatten slechts een kleine hoeveelheid werkzame stof. Nadelige effecten bij de zuigeling zijn daardoor niet waarschijnlijk.

Let op
Door na het druppelen van het oog de traanbuis een tot drie minuten dicht te drukken, wordt de opname van het geneesmiddel in het lichaam verder verminderd. Hierdoor kan er nog minder bij het kind komen.

Risico indeling
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - azelastine
  • - emedastine
  • - epinastine
  • - ketotifen
  • - levocabastine
  • - olopatadine

Over het gebruik van deze middelen bij allergische conjunctivitis tijdens de zwangerschap zijn geen gegevens beschikbaar.

Laatst bijgewerkt op 26-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.