Aa Lettergrootte
16
 
Diverse maagdarmmiddelen tijdens de borstvoedingsperiode
Overzicht

Dimeticon, pancreasenzymen en ursodeoxycholzuur kunnen waarschijnlijk veilig worden gebruikt tijdens de borstvoeding

Risico indeling
  • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de borstvoedingsperiode. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er minder van dat middel in de melk terechtkomt of omdat er meer onderzoek naar is gedaan (zie tekst ‘Meer weten’).
    • - dimeticon
    • - pancreatine (pancreasenzymen: amylase/lipase/protease)
    • - ursodeoxycholzuur

Dimeticon wordt nauwelijks opgenomen vanuit het maagdarmkanaal.

Over het gebruik van pancreatine zijn geen gegevens bekend. Enzymen worden echter niet opgenomen vanuit het maagdarmkanaal.

Ursodeoxycholzuur is sterk aan eiwit gebonden. Het middel gaat in kleine hoeveelheden over in de moedermelk. Nadelige effecten  bij de zuigeling zijn tot nu toe niet gemeld.

Laatst bijgewerkt op 19-02-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.