Aa Lettergrootte
16
 
Decongestiva bij oogaandoeningen tijdens de zwangerschap
Overzicht

Oogdruppels met oxymetazoline, nafazoline en tetryzoline kunnen tijdens de zwangerschap kortdurend en in de voorgeschreven dosering gebruikt worden.  

Oogdruppels bevatten slechts een kleine hoeveelheid werkzame stof. Er kan maar weinig van de werkzame stof bij het kind komen zodat nadelige effecten onwaarschijnlijk zijn.

Let op

 • Door na het druppelen van het oog de traanbuis een tot drie minuten dicht te drukken, wordt de opname van het geneesmiddel in het lichaam verder verminderd. Hierdoor kan er nog minder bij het kind komen.
 • Gebruik geen oogdruppels met fenylefrine tijdens de zwangerschap vanwege de vaatvernauwende eigenschappen.
Risico indeling
 • Meest veilig Dit geneesmiddel is -binnen deze groep- de veiligste keuze voor gebruik tijdens de zwangerschap. Er is, in onderzoek of in de praktijk, geen verhoogd risico gevonden op aangeboren afwijkingen of andere nadelige effecten op de zwangerschap.
  • - oxymetazoline (kortdurend)
 • Waarschijnlijk veilig Dit geneesmiddel kan gebruikt worden tijdens de zwangerschap. Maar indien mogelijk heeft een geneesmiddel uit de categorie ‘Meest veilig’ de voorkeur. Bijvoorbeeld omdat er meer onderzoek is gedaan naar dat middel (zie tekst ‘Meer weten’).
  • - nafazoline (kortdurend)
 • Mogelijk risico Dit geneesmiddel kan mogelijk nadelige effecten hebben op zwangerschap of –ongeboren- kind (zie tekst ‘Meer weten’). Weeg de mogelijke nadelige effecten af tegen het belang van behandeling van de moeder. Overweeg of een veiliger middel gebruikt kan worden of voer extra controles uit.
  • - fenylefrine (herhaald gebruik)

Alfa-sympathicomimetica kunnen in theorie in hoge doses vasoconstrictie van de bloedvaten in de placenta veroorzaken. Bij normale therapeutische dosering lijkt er geen reden tot bezorgdheid. In de praktijk worden deze middelen veel gebruikt. Er zijn geen aanwijzingen voor een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen.

Nafazoline
Bij langdurig en overmatig gebruik van nafazoline neusspray tijdens de zwangerschap zijn er meldingen gedaan van vroegtijdige vernauwing van de ductus Botalli.

Laatst bijgewerkt op 15-03-2019


De informatie op deze pagina is gebaseerd op gebruik van het geneesmiddel in de aanbevolen dosering, zonder dat de patiënt daarbij andere geneesmiddelen gebruikt. Welk geneesmiddel de beste keuze is, kan per persoon en per situatie verschillen. Daarom is goed overleg tussen zorgverlener en patiënt essentieel. Bij elke zwangerschap is er een basisrisico van 10 tot 15% op een miskraam en van 2 tot 4% op het krijgen van een baby met een aangeboren afwijking. De informatie bij zwangerschap gaat over de vraag of dit risico groter wordt door gebruik van het geneesmiddel. De informatie over borstvoeding is gebaseerd op het mogelijke risico voor de zuigeling, uitgaande van een gezonde, voldragen baby van 0 tot 2 maanden. Bij een te vroeg geboren, kleine, lichte of zieke baby moet men extra voorzichtig zijn. Een oudere zuigeling is juist minder kwetsbaar.